• [03.04.2023] 2. apríl – Svetový deň povedomia o autizme

        • Svetový deň povedomia o autizme pripadol tohto roku na nedeľu. Napriek tomu sme si spoločne s našimi žiakmi a žiakmi Základnej školy Za vodou, pripomenuli tento deň v pondelok. Stretnutie sa konalo pred mestským úradom a za prítomnosti primátora mesta Stará Ľubovňa – Ľ. Tomka. Riaditeľ ŠZŠ sv. Anny najprv povedal zopár milých slov o autizme. Žiaci rozdali okoloidúcim informačné letáčiky. Následne všetci zúčastnení držali v ruke modrý balón, ktorého vypustenie na oblohu odštartoval samotný primátorom mesta. A prečo modrá farba? ... modrá farba je symbolom komunikácie, a práve táto schopnosť, je u osôb s autizmom výrazne narušená. Pamätajme – pozerajme sa na autizmus ako na odlišnú schopnosť a nie ako neschopnosť.

          Ani nepriaznivé počasie nás neodradilo a takýmto spôsobom sme vyjadrili podporu osobám s autizmom a ich rodinám.

          Autorka príspevku: Mgr. Silvia Dziaková
          Autori fotografií: Mgr. Lucia Halčišáková, Mgr. Lenka Miklušová

        • [31.03.2023] Duchovná obnova

        • Nielen z chleba žije človek, ale z každého slova, ktoré vychádza z Božích úst.“ (Mt 4:4). V duchu Ježišových slov sme sa zišli v Chráme Matky ustavičnej pomoci, aby sme sa všetci spolu pripravili na slávenie Svätého týždňa a Veľkej Noci. Program pozostával zo svätej spovede, liturgie, pôstnej katechézy a krížovej cesty. Všetky tieto časti nás lepšie pripravili na slávenie Svätého týždňa a Veľkej noci, počas ktorej nechceme byť len pasívnymi divákmi. Z role pasívnych pozorovateľov sa chceme zmeniť na aktívnych účastníkov, ktorí budú spolu s Ježišom prežívať všetky strasti, ale zároveň sa aj tešiť z jeho víťazstva nad smrťou.

          Autor príspevku: Mgr. Lukáš Maček
          Autor fotografií:  Mgr. Lucia Halčišáková

        • [31.03.2023] Návšteva Ľubovnianskej knižnice – Divadelné predstavenie

        • Aj tento rok sme v mesiaci marec navštívili Ľubovniansku knižnicu. Pracovníci si pre nás pripravili divadelné predstavenie s názvom – „Ako si Cyril splnil svoj sen.“ Žiaci s úžasom sledovali uja, ktorý vyťahoval krásne zhotovené bábky/zvieratká. Pomocou nich prerozprával príbeh o čmeliakovi Cyrilovi a o tom, ako sa naučil lietať. Musel však prekonať svoj strach, výsmech dvoch os, ale aj poslúchnuť dobré rady ďalších kamarátov- zvieratiek. Rozprávka končí šťastne, pretože sa nakoniec čmeliakovi predsa len podarí to, o čom stále sníval a s pomocou kamaráta motýľa Miška začne lietať. Všetci sme s nadšením sledovali rozprávku a netrpezlivo očakávali, čo sa bude diať. Po skončení divadelného predstavenia sme pracovníka knižnice obdarovali búrlivým potleskom. Knižnicou sa niesol smiech a veselá nálada. Žiaci si ešte pozreli knihy, tie, ktoré si vybrali pre spoločné čítanie sme aj vypožičali. A keďže je marec – mesiac kníh, určite budeme s čítaním kníh pokračovať aj v škole.

          Autorka príspevku: Mgr. Silvia Dziaková
          Autori fotografií: Mgr. Silvia Dziaková, Mgr. Janka Mačugová

        • [22.03.2023] Svetový deň vody

        • Tohtoročnou témou Svetového dňa vody je "Urýchlená zmena" v kontexte vyriešenia krízy nedostatku vody a osvety v oblasti hygieny. Žiakom sme preto vysvetlili a priblížili spôsob dôležitosti každodenného správania sa pri efektívnom zaobchádzaní s vodou a upriamili pozornosť na potrebu jej šetrného hospodárenia. Po rozhovore a ochutnávke vody si žiaci najprv pozreli krátku rozprávku, následne riešili rôzne hrové aktivity prepojené s vodou, tiež strihali, maľovali, vytvorili plagát. V závere sme dokonca urobili experiment, aby sme zistili, či sa voda naozaj odparuje, keď na ňu pôsobí slnečné žiarenie.

          Voda je základnou podmienkou existencie života na Zemi a preto je potrebné ju šetriť, aby sme prispeli k riešeniu spomínanej krízy!                                           

          Autorka príspevku: Mgr. Silvia Dziaková
          Autorka fotografií: Mgr. Lenka Miklušová

        • [21.03.2023] Svetový deň Downového syndrómu

        • Downov syndróm sprevádza ľudstvo už od jeho vzniku, vo všetkých etnických skupinách. Prvá zapísaná podoba osoby s charakteristickými rysmi tohto znevýhodnenia, datovaná do roku 1515, sa našla v Nemecku. V roku 2006 bol 21. marec vyhlásený za Svetový deň Downovho syndrómu. Túto výzvu si pripomína viac ako 65 krajín sveta. Jej cieľom je upozorniť na to, že ľudia s Downovým syndrómom musia mať príležitosť plne využívať rovnaké práva, príležitosti, možnosti a voľby ako iní ľudia. Ponožková výzva je akcia, ktorá je určená všetkým ľuďom, ktorí chcú prejaviť spolupatričnosť a podporu jednotlivcov s Downovým syndrómom. Už tradične sa koná 21. marca a je spojená so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Na znak oslavy ľudskej jedinečnosti sa nosia dve rozdielne ponožky.

          Naši žiaci si na tento deň pripravili „ponožky“ ktoré si mohli rodičia, klienti alebo zamestnanci zobrať. Pripomínajme si takéto krásne dni. Spomeňme si na inakosť ľudí okolo seba. Malé udalosti pre teba, veľké pre svet v ktorom žijú ľudia s Downovým syndrómom.

          Autor príspevku: Mgr. Veronika Fidermáková, Mgr. Lucia Halčišáková 
          Autor fotografií: Kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [01.03.2023] Výtvarná súťaž- „Biblia očami detí a mládeže“

        • Katolícke pedagogické a katechetické centrum, n.o. organizuje celoštátnu súťaž pod názvom „Biblia očami deti a mládeže“. Súťaž je zameraná na zobrazenie Biblie a jej miesta v živote človeka a v dejinách ľudstva z pohľadu spoznávania Svätého písma v dimenziách citlivého rozletu duše dieťaťa a mladého človeka. Cieľom je nápaditosť a originálnosť vnímania Biblie, nie kopírovanie výjavov z ilustrovaných Biblií. V súťaží je utvorených osem kategórií. Naša škola súťaží v 8. kategórii: A- špeciálne školy pre žiakov s mentálnym postihom. Práce budú hodnotené po obsahovej a umeleckej stránke. Žiaci našej školy sa už po niekoľkýkrát s radosťou zapojili do tejto súťaže. Poctivo a s veľkou radosťou sa pripravovali aj na hodinách náboženstva. Vytvorili krásne umelecké diela. S hrdosťou musíme prehlásiť, že všetky práce sú krásne a bolo ťažké vybrať len prvé tri miesta, ktoré zašleme na diecézne kolo. Školské kolo sa uskutočnilo 28.02.2023. Všetkým súťažiacim držíme palce.

          Autorka príspevku: Mgr. Veronika Fidermáková
          Autorka fotografií: Mgr. Veronika Fidermáková

        • [24.02.2023] Týždeň priateľstva

        • Súčasťou nášho edukačného procesu je aj utváranie a utužovanie vzájomných vzťahov. Príkladom sú spoločné ranné kruhy, projektové vyučovania, prechádzky, exkurzie a mnoho iného. Tento týždeň sme sa na naše priateľstvá a vzťahy zamerali o čosi viac. Intenzívne a s veľkou radosťou sme sa v rámci vyučovania stretávali pri spoločných hrách, prechádzkach a činnostiach, ktoré boli zamerané na sociálne učenie, emócie a vzťahové väzby. Výsledným projektom týždňa sa stal spoločne zhotovený obraz – strom priateľstva. Ten bude navždy symbolizovať našu dôveru v to, že sa v škole máme neustále o koho oprieť a nájsť v ňom útočisko.

          Autorka príspevku: Bc. Alica Priščáková 
          Autorka videa: Bc. Alica Priščáková

        • [22.02.2023] Ruky nádeje

        • Misijné dielo detí pozýva aj deti na Slovensku, aby sa počas pôstneho obdobia modlili za pokoj vo svete. Pápež František nás prosí, aby sme sa modlili predovšetkým za Ukrajinu, no aj za ďalšie krajiny, ktoré spomínal na Vianoce – Etiópiu, Sýriu, Libanon, Jemen, Mjanmarsko a Irán. Deti k modlitbe pozývajú kňazi, rodičia, animátori, katechéti či učitelia. Výzva je teda adresovaná farnostiam, pastoračným centrám, školám, centrám voľného času, rodinám a všetkým, ktorí sa venujú pastorácii detí. Aj naša škola sa do tejto iniciatívy zapojila modlitbou a obkresľovaním rúk, ktoré symbolizujú jednotu. Prichádza pôstne obdobie a my sa chceme stíšiť v modlitbe, zaujímať sa o druhých, pomáhať...

          „ Milé deti! Veľmi sa spolieham na vašu modlitbu. Bez vašej modlitby je moja modlitba slabá." (pápež František)

          Autorka príspevku: Mgr. Veronika Fidermáková
          Autori fotografií: Kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [10.02.2023] Karneval 2023

        • Karneval je sviatkom všetkých veľkých aj malých. Je spojený so zábavou, smiechom, maskami a predovšetkým dobrou náladou. A keďže všetky tieto veci máme radi, rozhodli sme sa karnevalový deň užiť plnými dúškami. Priestory KPC pod Chrámom Matky ustavičnej pomoci sa príchodom žiakov a pedagógov razom zmenili na rozprávkovú krajinu. Včielky, princezné, bojovníci, nočná obloha, šašovia, rytieri a ďalšie rozprávkové bytosti sa stretli pokope, a spoločne vytvorili neopakovateľnú atmosféru, ktorá je základom každého dobrého karnevalu. Na žiakov čakali rozprávky, súťaže, občerstvenie a tancovačka. Celým priestorom sa niesol smiech, tanec, spev a veselá nálada. Na záver žiaci dostali diplomy, ktoré im navždy budú pripomínať tento výnimočný deň. Nechýbala ani sladká odmena. O rok sa opäť tešíme na moment, v ktorom sa aspoň na chvíľu prenesieme do sveta rozprávok.                                                                                          

          Autorka príspevku: Bc. Alica Priščáková
          Autori fotografií: Kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [03.02.2023] Sánkovačka

        • Tento rok nás zima nechala poriadne dlho čakať. O to viac sme sa potešili, keď konečne napadol sneh a krajinu skryl pod bielu prikrývku. Využili sme preto priaznivé podmienky a týždeň vzdelávania zavŕšili športovo - sánkovačkou. Vytiahli sme sane, boby aj klzáky a išlo sa. Napriek tomu, že svah nebol veľký, radosť z rýchlej jazdy bola obrovská. Niektorí žiaci sa spúšťali jednotlivo, iný vo dvojiciach, každému podľa toho ako sa páčilo. Sánkovačku si vychutnali malí i veľkí a všetci sme si odniesli kopec úsmevných zážitkov. Zanechali sme za sebou nie len vyšmýkaný kopec, ale aj anjelov v snehu a snehuliaka. Veríme, že nám zima vynahradí zameškaný čas a podarí sa ešte zorganizovať podobnú akciu.

          Autorka príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autorka fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [31.01.2023] Dôležité hodnoty v našom živote - projektové vyučovanie

        •  

          Každý z nás sa určite aspoň raz v živote zamyslel nad tým, čo je preňho dôležité. Aké sú moje životné hodnoty? Čo je v mojom hodnotovom rebríčku na najvyššom stupni? To všetko sme dnes prostredníctvom diskusie rozoberali na projektovom vyučovaní, ktoré bolo zamerané práve na životné hodnoty. V úvode sme si pozreli tri krátke filmy, ktoré boli zamerané na tému priateľstva a rodiny. Spoločne sme vytvorili kruh a diskutovali o tom, čo bolo nosnou témou jednotlivých filmov. Na záver si žiaci z košíka vyberali krátke citáty alebo obrázky, ktoré sme spoločne analyzovali a následne z nich vytvorili spoločnú koláž. Žiakom sa tento štýl vyučovania veľmi páčil, čo potvrdili aj pri spätnej väzbe. Veríme, že žiaci si z tejto aktivity odniesli všetko potrebné a užitočné pre ich súčasný aj budúci život.

          Autorka príspevku: Bc. Alica Priščáková
          Autorka fotografií: Mgr. Jana Mačugová

        • [20.01.2023] Svet očami autistov

        • Výtvarná súťaž Svet očami autistov sa konala pod záštitou PhDr. Sone Gaborčákovej, štátnej tajomníčky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a vyhlasuje ju občianske združenie Nie sme sami v spolupráci so Spojenou školou, Matice slovenskej 11 v Prešove. Témou súťaže bola  "Naša planéta Zem". Hlavným posolstvom je poukázať, že ani deti s poruchami autistického spektra sa nelíšia od zdravých vo svojich snoch a plánoch. Potrebujú len väčšiu starostlivosť a akceptáciu okolia. Do súťaže sa zapojili aj žiaci našej školy a dnes sa môžeme tešiť z ocenení, ktoré získali. Vyhodnotenie a vyhlásenie výhercov sa konalo dňa 20. novembra 2022. Pre chorobnosť žiakov sme však odovzdávanie cien preložili na mesiac január. Ďakujeme žiakom za ich tvorivú prácu a pedagógom za odborné vedenie a pomoc.

          Autorka príspevku: Mgr. Veronika Fidermáková
          Autorka fotografií: Mgr. Veronika Fidermáková

        • [12.01.2023] Novoročná akadémia

        • "Vianoce sú šťastie, láska, nádej.“

          V tomto duchu sa nieslo predstavenie žiakov Špeciálnej základnej školy sv. Anny, ktorí s klientmi Domu sociálnych služieb sv. Anny spoločne zorganizovali Vianočnú akadémiu pre rodičov a pozvaných hostí. Samotnej akadémii predchádzala svätá liturgia v Chráme Matky ustavičnej pomoci, ktorú celebroval biskup Marián Andrej Pacák, CSsR. Následné sa všetci presunuli do Domu kultúry. Aj keď sa predstavenie pre chorobnosť žiakov muselo preložiť do nového roku, účinkujúci svojim vystúpením vtiahli hostí späť do vianočného obdobia a vytvorili tak správnu sviatočnú atmosféru. Medzi účinkujúcimi sa predstavil aj žiacky spevácky zbor ZUŠ sv. Jána Nepomuckého, pod vedením pani učiteľky Bc. Aleny Zreľákovej. Po skončení boli všetci zúčastnení pozvaní na raut, ktorý vytvoril priestor pre spoločné stretnutie rodičov, žiakov, pedagógov a pozvaných hostí.

          Špeciálna základná škola praje všetkým v Novom roku veľa zdravia, šťastia, porozumenia a úspechov v pracovnom a osobnom živote. 

          Autor príspevku: Mgr. Jana Mačugová
          Autor fotografií: LM

        • [13.12.2022] Literárna súťaž Babka, dedko 2022

        • Aj vaši starí rodičia si zaslúžia prívlastok naj babka a dedko? Súťaž Babka, dedko oslavuje svoj 21. roční a je určená pre žiakov 2. až 9. ročníka ZŠ, žiakov špeciálnych základných škôl a žiakov ZUŠ. Detské vyznania posudzovala komisia v zložení: PaedDr. Eva Kollárová, vedúca oddelenia školstva a kultúry MsÚ v Starej Ľubovni, PhDr. Edita Oláhová a Mgr. Katarína Ščigulinská - Ľubovnianske osvetové stredisko. Súťaže sa zúčastnilo 28 škôl s 201 detskými vyznaniami, z ktorých hodnotiaca komisia navrhla 36 na ocenenie. Medzi víťazmi je aj naša žiačka Sofia Dunková. Srdečne jej blahoželáme a prajeme jej veľa ďalších úspechov. Ďakujeme, že sme sa mohli zúčastniť tejto milej súťaže.

          Autorka príspevku: Mgr. Veronika Fidermáková
          Autorka fotografií: Mgr. Vlasta Zamišková

        • [06.12.2022] Vitaj svätý Mikuláš

        • Dnešný deň bol výnimočný. Priestormi Špeciálnej základnej školy sa rozliehali koledy a zvuk rolničiek napovedal skvelú novinu. V tomto adventnom čase k nám zavítal dlho očakávaný vzácny hosť. Bol ním svätý Mikuláš v sprievode čarovného anjela. Žiaci ho vrúcne privítali a odovzdali darček, ktorý vlastnoručne vyrobili. Za šikovnosť a veľké srdce ich svätý Mikuláš obdaril balíčkom plným dobrôt a zároveň dal všetkým požehnanie. Aj keď sa mu v škole veľmi páčilo, musel ísť ďalej, aby stihol navštíviť všetky deti. Tešíme sa na teba o rok, milý Mikuláš.

          Autori príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií:   Mgr. Lucia Halčišáková

        • [18.11.2022] Psycho-sociálny výcvik

        • „Jediný spôsob, ako byť skutočne spokojný, je veriť, že to, čo robíte, je skvelá práca. A jediný spôsob, ako robiť skvelú prácu, je milovať to, čo robíte.“ / Steve Jobs / 

          V podobnom duchu sa niesli aj predchádzajúce dni, ktoré pedagogickí zamestnanci ŠZŠ sv. Anny strávili v krásnom prostredí našich veľhôr, kde sa zúčastnili psycho-sociálneho výcviku. Hlavným cieľom bolo naučiť sa pracovať v sociálnej skupine, získať základné komunikačné zručnosti, či podporiť sebareflexiu prostredníctvom zaujímavých aktivít. Za odborné a efektívne vedenie výcviku vďačíme PhDr. Kataríne Hlinkovej. Zároveň sme spojili prijemné s užitočným a spoločne sa vybrali na túru. Aj napriek tomu, že nám počasie neprialo, dobrá nálada nás neopustila a užili sme si aj prvý tohtoročný sneh. O niečo múdrejší a správne naladení tak môžeme spoločnými silami pokračovať v našej práci a sústrediť sa na podstatné veci, ale aj maličkosti, ktoré robia svet krajšími.

          Autor príspevku: Mgr. Jana Mačugová
          Autor fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [11.11.2022] Alkohol a jeho následky

        • Naša škola venuje pozornosť aj prevencii rôznych sociálno-patologických javov. Tento krát sme sa zamerali na problematiku alkoholu a jeho nežiadúcich následkov. Naše pozvanie prijala odborníčka z Oddelenia podpory zdravia a výchovy k zdraviu, ktorá žiakom sprostredkovala odborný výklad. Poukázala na pomerne ľahkú cestu k závislosti, ktorá so sebou nesie mnoho nástrah a má dosah nie len na zdravie jednotlivca, ale negatívnym spôsobom ovplyvňuje aj životy iných. Cesta späť je však náročná a nie vždy úspešná. Ľahšie je teda problémom predchádzať ako ich riešiť. V závere prednášky mali všetci možnosť vyskúšať si špeciálne okuliare, ktoré spôsobili dvojité videnie podobné, ako je to v stave opitosti. Žiakom sme na zem natiahli červenú pásku a ich úlohou bolo po nej rovno prejsť. Aj učitelia sa presvedčili, že to nie je také jednoduché.

          Autori príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií:   Mgr. Lenka Miklušová

        • [07.11.2022] Beh so šarkanom

        • Všetci dobre vieme, aký dôležitý je pohyb pre telesné zdravie. Naši žiaci to vedia tiež, preto sme s nadšením oslávili svetový deň behu, avšak tento rok troška inak. Nakoľko sú šarkani neodmysliteľnou súčasťou jesene, stali sa skvelou motiváciou k excelentným športovým výkonom. Aby sa nám ľahšie behalo, rozcvičili sme sa pomocou posilňovacej gumy a mohlo sa začať. Keď už žiakom dochádzali sily, pedagógovia neváhali a dali sa do svižného behu s nimi. Šarkani lietali jedná radosť a svojimi farbami zdobili slnečnú oblohu.

          Autori príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií:   kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [27.10.2022] Záložka do knihy spája školy

        • Tento rok sme sa dočkali 13. ročníka česko-slovenského projektu Záložka do knihy spojuje školy = Záložka do knihy spája školy. Témou tohtoročného projektu je „Môj literárny príbeh čaká na tvoje prečítanie.“ Našou partnerskou školu je Střední škola, Základní škola a Mateřska škola Frýdek-Místek. Záložky do knihy, ktoré vyrábali naši žiaci v priebehu vyučovacích hodín, už putovali na poštu. Pri tvorbe si žiaci užili kopec zábavy čítaním dobrodružných príbehov či rozprávok z obľúbených kníh. Aj vďaka tomuto projektu sme prežili užitočne strávený spoločný čas. Veríme, že našej partnerskej škole v Českej republike sa budú naše výtvory páčiť. My už netrpezlivo očakávame tie ich.                                                                        

          Autorka príspevku: Mgr. Veronika Fidermáková
          Autorka fotografií: Mgr. Veronika Fidermáková