• [22.03.2018] Projektové vyučovanie pri príležitosti Svetového dňa vody

        • Vo štvrtok, dňa 22. marca 2018 sme pri príležitosti - Svetového dňa vody- pripravili pre žiakov Špeciálnej Základnej školy sv. Anny- projektové vyučovanie.  Najprv sme si na interaktívnej tabuli prečítali rozprávku: Putovanie vodnej kvapky. V priebehu vyučovania sme si rozprávali o vode- o jej využití, žiaci mali možnosť ochutnať čistú vodu. Následne sme si vystrihli, zalaminovali a na oblečenie nalepili symbol vody- kvapku. Na výtvarnej výchove sme so žiakmi spoločne vytvorili obraz vody- veľká kvapka, ktorú žiaci vyfarbili temperovými farbami a mnoho malých kvapiek, ktoré vytvorili pomocou prstových farieb. Nakoniec sme si na hudobnej výchove spoločne so žiakmi zaspievali pieseň: “Prší, prší...“ a znázornili „dažďový tanec“. Prstami sme stvárnili kvapky vody, ktoré padajú na zem.

          Žiakom sa projektové vyučovanie o vode veľmi páčilo. Tešili sa z kvapky, ktorú sme si spoločne vytvorili, a ktorú si hrdo niesli prilepenú pomocou suchého lepivého zipsu na oblečení.

        • [21.03.2018] Atletický festival detí s Downovým syndrómom v Prešove

        •          21. marec je Svetovým dňom ľudí s Downovým syndrómom. Pri tejto príležitosti sa konal Atletický festival detí s Downovým syndrómom v Prešove. Atletický festival zorganizovala Spojená škola internátna a OZ Zanebudka. Cieľom akcie bolo podporovať športové aktivity. Do súťaže sa zapojila aj žiačka ŠZŠ sv. Anny Antónia Patorajová. Podujatie sa konalo v Športovej hale na Baštovej ulici, ktoré sa začalo o 9.00 hod slávnostným ceremoniálom, počas ktorého súťažiaci prešli celou halou, vypočuli si hymnu, príhovory a sľuby športovcov. Po otvorení nasledovala rozcvička všetkých súťažiacich a súťaže v jednotlivých disciplínach. Začalo sa s behom  na 25 m, 50 m, 100 m, pokračoval skok z miesta a nakoniec bol hod kriketovou loptičkou. Všetky disciplíny sa vyhodnocovali priebežne a výhercovia boli odmenení diplomom. Voľný čas medzi jednotlivými disciplínami mohli deti využiť na fyzioterapeutické cvičenia a na oddych pri arteterapii. Vystúpila aj skupina historického šermu Cohors. Atmosféra v hale bola neopísateľná. Všade boli usmiate tváre a radosť mali nielen súťažiaci, ale aj ich rodičia a vyučujúci.

        • [11.12.2017] Vianočný darček pre rodičov od žiakov ŠZŠ sv. Anny v Starej Ľubovni

        • Pred Vianocami ŠZŠ sv. Anny a Dom sv. Anny v Starej Ľubovni pripravili pre rodičov a príbuzných program, ktorý mal byť prekvapením k sviatku, na ktorý sa všetci tešíme.

          Žiaci spolu so zamestnancami ponúkli možnosť na chvíľu sa zastaviť a prísť 11.12.2017 medzi nich. Program začal tradične sv. liturgiou v Chráme Matky Ustavičnej Pomoci v Starej Ľubovni. Sv. liturgiu slúžil a v homílii sa prihovoril o. Jozef Paraska, účastný na liturgii bol aj o. Jozef Popík. Povzbudení Božím slovom sa všetci prítomní presunuli do Pastoračného centra, kde ich čakal bohatý kultúrny program.

          Všetkých prítomných privítali a program otvorili riaditeľ ŠZŠ sv. Anny a vedúca zariadenia Domu sv. Anny v Starej Ľubovni. Vystúpenie bolo veľmi pestré a veselé. V kultúrnom programe sa v plnej paráde predviedli žiaci ŠZŠ sv. Anny spolu s prijímateľmi sociálnych služieb Domu sv. Anny v Starej Ľubovni.  Pozvanie na túto slávnosť prijala aj poslankyňa NR SR Soňa Gaborčáková, riaditeľka školského úradu Adriana Matoľáková a pani metodička Eva Sopková.

          Žiaci a prijímatelia sociálnych služieb svojim vystúpením spríjemnili predvianočnú náladu, atmosféru filipovky a zároveň priniesli nádych Vianoc, ktoré sú najkrajšími sviatkami roka.

        • [05.12.2017] ŠZŠ sv. Anny a DsA privítali vzácneho hosťa, sv. Mikuláša

        • Radostná správa o tom, že sv. Mikuláš sa chystá navštíviť ŠZŠ sv. Anny a Dom sv. Anny v Starej Ľubovni, sa niesla už niekoľko dní. Naozaj, po roku dňa 5.12.2017 k  nám opäť zavítal.

          Žiaci spolu s učiteľmi od skorého rána s napätím očakávali jeho príchod. Vzácny hosť sa dostavil s veľkým košom mikulášskych balíčkov. Žiaci a učitelia Mikuláša pozdravili piesňami a básňami, za čo ich on  odmenil zo svojej štedrej nádielky. Veľkým prekvapením pre všetky deti bol spoločný darček, divadelné predstavenie „Pyšná princezná“ z dielne prešovského Divadla Portál. Išlo o veselé rozprávanie s pesničkami o tvrdohlavej princeznej, ktorá neposlúchala svojho kráľovského otca a odmietala pytačov z celého sveta. No len do chvíle, kým sa na zámku neobjavil múdry a vynaliezavý kráľ, ktorý si svojim odvážnym plánom získal srdce pyšnej princeznej.

           

          „Či môže byť krajšia vec na tomto svete ako rozžiarené detské oči radosťou a spokojnosťou? V srdciach nás všetkých nám ostávajú milé spomienky na tento krásny deň s prianím, aby sme sa každý deň obdarúvali navzájom . Nielen darom, ale najmä úsmevom a milým slovom.“

        • [19.10.2017] Exkurzia žiakov a zamestnancov Špeciálnej základnej školy sv. Anny

        • Dňa 19.10.2017 sa v rámci projektu „Hovorme o jedle“ desiati žiaci ŠZŠ sv. Anny spolu so zamestnancami ŠZŠ sv. Anny a DsA zúčastnili na exkurzii v pekárni Kristián a na poľnohospodárskom družstve v Novej Ľubovni.

          V pekárni Kristián žiakov a učiteľov privítal pán riaditeľ Kasperkevič. Previedol nás priestormi pekárne, v jednoduchosti priblížil a ukázal proces pečenia chleba a pekárenských výrobkov. Milým prekvapením bolo, že si pre žiakov pripravil darček vo forme sladkého croissantu.

          Po ukončení prehliadky pekárne pokračovala exkurzia na poľnohospodárske družstve v Novej Ľubovni. Žiakov a učiteľov srdečne privítal predseda družstva p. Olšavský. Družstvom nás sprevádzala doktorka, ktorá sa stará o zdravie hospodárskych zvierat. Prvou zastávkou bola stajňa s veľký stádom kráv, ktoré sa práve kŕmili a vydávali hlasné zvuky, asi niečo hovorili. Ďalej sme pokračovali v prehliadke hospodárskej budovy, kde boli umiestené malé teliatka. Počas tejto prehliadky prejavovali žiaci veľkú radosť, lebo videli z blízka kravičku, ktorá chodí na rôzne výstavy a malé teliatka, ktoré si mohli pohladkať a nakŕmiť. Poslednou zastávkou bola mliekareň. Pani doktorka v jednoduchosti ukázala a vysvetlila žiakom a učiteľom ako sa od kravičky dostane mlieko až "do pohára". Na záver prehliadky predseda družstva pripravil pre žiakov sladkú odmenu. Pán riaditeľ Mgr. Ján Rusiňák poďakoval p. Olšavskému za prijatie, veľkú ochotu a ústretovosť.

                      Spokojní žiaci a plní zážitkov sa vrátili k svojim rodičom, naspäť domov.

          Exkurziu sme zorganizovali po prvýkrát. Bola hodnotená pozitívne, a preto veríme, že sa nám v budúcnosti podarí zorganizovať ešte veľa takýchto vydarených akcií.

        • [31.03.2017] Duchovná obnova ŠZŠ sv. Anny a Domu sv. Anny

        • „Ty máš vieru a ja mám skutky. Ukáž mi svoju vieru bez skutkov a ja ti zo svojich skutkov ukážem vieru.“ (Jak. 2,18)

          V dňoch 31.03.2017 (piatok)  a 02.04.2017 (nedeľa)  sa konala duchovná obnova v Chráme Matky Ustavičnej Pomoci v Starej Ľubovni. Duchovnú obnovu viedol o. SEOLic. Pavol Tomko CSsR.

          V piatok sme sa spolu so žiakmi a rodičmi zúčastnili na presvätej liturgii. V nedeľu sme premýšľali nad utrpením nášho Pána Ježiša Krista. Jednotlivé zastavenia krížovej cesty sa modlili prijímatelia sociálnych služieb, zamestnanci DSA a zamestnanci ŠZŠ sv. Anny. Celú slávnosť sprevádzal pesničkami spevácky zbor pri DSA.

          Počas tejto duchovnej obnovy sme mali možnosť uvedomiť si blízkosť Paschy a veľkonočné tajomstvo umučenia a zmŕtvychvstania nášho Pána Ježiša Krista, ktorý nás všetkých vykúpil.

        • [16.02.2017] „Berte masky, je tu bál – fašiangový karneval“

        • Dňa 16. februára 2017  sa v Špeciálnej základnej škole sv. Anny v Starej Ľubovni konal očakávaný fašiangový karneval. Žiaci a zamestnanci sa v tento deň premenili na naozajstné rozprávkové postavičky. Triedy vyzdobené farebnými girlandami a balónmi ožili smiechom, veselou hudbou a tancom. Všetky masky si spolu zatancovali. Na záver každá maska dostala sladkú odmenu.

          Zábava bola dobrá, ale najdôležitejšie je, že nechýbali rozžiarené očká detí.

        • [16.12.2016] Vianočná akadémia ŠZŠ sv. Anny v Starej Ľubovni

        • V piatok 16.12.2016 sa uskutočnila v Komunitnom pastoračnom centre v Starej Ľubovni slávnostná vianočná akadémia , ktorú pripravili žiaci a učitelia ŠZŠ sv. Anny v spolupráci s Domom sv. Anny v Starej Ľubovni.

          Vianoce sú časom lásky, pokoja a vzájomného obdarúvania. Aj žiaci zo ŠZŠ a deti z Domu sv. Anny si pre rodičov a príbuzných pripravili darček vo forme scénok, básničiek a kolied. Každé vystúpenie bolo výnimočné a odmenené veľkým potleskom.

          Aj vďaka tejto vianočnej akadémii sme si všetci prítomní ešte hlbšie uvedomili zmysel Vianoc, ktoré sú najkrajšími sviatkami v roku. „Christos raždajetsja!“

        • [06.12.2016] Svätý Mikuláš navštívil aj dobré deti v ŠZŠ sv. Anny v Starej Ľubovni

        • Mikulášska nálada zavítala v utorok 6.12.2016 aj do ŠZŠ sv. Anny v Starej Ľubovni. Už od rána bolo na učiteľoch i na žiakoch badať, že to nie je len taký obyčajný deň.

          Žiaci a zamestnanci školy svätého Mikuláša trpezlivo očakávali a prichystali si pre neho aj pekné pesničky a básničky. Výslužku v podobe sladkostí si určite zaslúžili. Svätý Mikuláš svojím príchodom do ŠZŠ sv. Anny priniesol adventnú atmosféru a nádych Vianoc, najkrajších sviatkov roka.