• [04.04.2024] Návšteva Ľubovnianskej knižnice – Divadelné predstavenie

        • So žiakmi sme navštívili Ľubovniansku knižnicu. Tento rok si pre nás pracovníci pripravili divadelné predstavenie s názvom – „O psíčkovi a mačičke.“ Žiaci nadšene sledovali každý pohyb uja s maňuškami psíčka a mačičky a ďalších zvieratiek. Pracovník Ľubovnianskej knižnice prerozprával príbeh, v ktorom psíček s mačičkou piekli tortu. Žiaci sledovali rozprávku a so záujmom pozerali, čo bude nasledovať. Po skončení divadelného predstavenia sme pracovníka knižnice obdarovali búrlivým potleskom. Niektorí žiaci prejavili záujem o pohladkanie maňušiek. Nakoniec si žiaci ešte vybrali niekoľko kníh, ktoré sme vypožičali pre spoločné čítanie. 

          Autorka príspevku: Mgr. Silvia Dziaková
          Autori fotografií: Mgr. Silvia Dziaková

        • [02.04.2024] Kúsok svetla do života s autizmom

        • „Prečo zapadnúť, keď ste sa narodili, aby ste vynikli?“ (Dr. Seuss)

          Ani tento rok nebol výnimkou, a tak sme si dňa 2. apríla pripomenuli svetový deň povedomia o autizme. Základná škola pre žiakov s autizmom sv. Anny v spolupráci so Špeciálnou základnou školou sv. Anny zorganizovali v kine Tatra v Starej Ľubovni premietanie autentického dokumentárneho filmu pod názvom „Tak ďaleko, tak blízko“, ktorý je pravdivým nahliadnutím do života ľudí zasiahnutých autizmom. Premietanie bolo spojené s besedou, kde naše pozvanie prijali psychologička Mgr. Mária Mojžišová, špeciálna pedagogička PeadDr. Terézia Bistika, ako aj rodič a súrodenec dieťaťa s autizmom, ktorí mali pre nás pripravené svoje životné príbehy. Počas diskusie bolo zodpovedaných mnoho otázok, a to nielen z každodenného života rodičov, ale aj odborných informácii, ktoré môžu pomôcť lepšie pochopiť vnímanie sveta ľudí s autizmom.

          Autor príspevku: Mgr. Jana Mačugová
          Autor fotografií: Kolektív ZŠA a ŠZŠ sv. Anny

        • [27.03.2024] Krabica prekvapení

        • 21. marec patrí celosvetovo oslave Downovho syndrómu. Tradične sa tento deň spája s ponožkovou výzvou, prostredníctvom ktorej vyjadrujeme podporu ľuďom s týmto syndrómom. My sme sa však tento rok podujali  aj k inej výzve, ktorú sme zverejnili - Krabica prekvapení. Cieľom bolo obdariť tých, s ktorými sa pravidelne stretávame. Krabica bola týždeň vystavená pred vstupom do školy. Darcovia mohli podľa vlastného uváženia do nej vložiť akúkoľvek zakúpenú, či vyrobenú drobnosť. A veru, nebolo toho málo. Všetky darčeky sme prerozdelili a potešili nimi nie len žiakov našej školy, ale aj poberateľov sociálnych služieb Domu sv. Anny a detičiek navštevujúcich služby včasnej intervencie. Všetkým, ktorí sa do tejto výzvy zapojili, srdečne ĎAKUJEME. 

          Autor príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny a SVI Domu sv. Anny

        • [22.03.2024] Svetový deň vody

        • Voda, to je kamarát, preto ju má každý rád. 
          Tečie, tečie ponad vŕšky, ponad lúky, ponad briežky. 
          Vodička je vzácny dar, vzácnejší než drahokam.

           

          Voda je všade okolo nás, je v každom živom organizme. Berieme ju ako samozrejmosť, ale je to vzácny prírodný zdroj, ktorý treba chrániť. Jej nezastupiteľné miesto v kolobehu nášho života si pripomíname každoročne 22.marca. Aby si žiaci uvedomili dôležitosť vody,  pripravili  a zrealizovali  sme so žiakmi  našej školy v tento deň  pútavé a zaujímavé aktivity. Zaspievali sme si pesničku Kvapi, kvap, pozreli rozprávku o Kvapke vody. V tejto rozprávke si mohli žiaci pozrieť kolobeh vody a využitie vody v domácnosti, ktoré si potom vypracovali v pracovnom liste. Pútavou aktivitou boli rybky vo vode a ich chytanie. Pomocou hubky prekladali vodu z jednej nádoby do druhej. Na záver bola aj ochutnávka čistej, osladenej a sladkej vody. Týmto dňom sme sa opäť presvedčili že, „voda je život“ je to jedna zo základných podmienok prežitia na Zemi a nevyhnutne patrí k našej každodennej existencii. 

          Autorka príspevku: Mgr. Vlasta Zamišková
          Autorka videa a fotografií: Bc. Alica Vysočanová

        • [21.03.2024] Duchovná obnova

        • Zostaňte a bdejte (Mk 14:34). Slová Pána Ježiša, ktoré sme si zobrali ako pozvánku k spoločnej modlitbe v Chráme Matky ustavičnej pomoci. Program pozostával zo svätej spovede, liturgie, pôstnej katechézy a krížovej cesty. Tento čas nám poslúžil na to, aby sme upriamili svoju pozornosť a svoje srdcia na Paschu - Veľkonočné trojdnie. Tento milostivý čas nás pripravil na nové zblíženie sa s Kristom v jeho umučení a smrti. Zároveň nám do srdca vlial nádej, že po umučení a smrti príde vzkriesenie a nový život.

          Autor príspevku: Mgr. Lukáš Maček 
          Autori fotografií:  kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [18.03.2024] POZVÁNKA

        • Blíži sa 2. apríl - Svetový deň povedomia o autizme. Ľudia s autizmom patria do našej spoločnosti a chcú byť jej súčasťou. Potrebujú našu pomoc, potrebujú našu osvetu, no predovšetkým našu toleranciu. Svet bude potom pre nich predvídateľnejší, bezpečnejší a ich každodenný život bude spokojnejší. Neostaňme ľahostajní, rešpektujme inakosť, snažme sa pochopiť a prijať autizmus ako neodmysliteľnú súčasť našej spoločnosti. Radi by sme aj my našou osvetou priniesli kúsok svetla do života ľudí s autizmom. A preto Vás pri tejto príležitosti srdečne pozývame na premietanie filmu: TAK ĎALEKO, TAK BLÍZKO, ktorý je nahliadnutím do života ľudí zasiahnutých autizmom, pričom búra všeobecne zaužívané názory spoločnosti na túto vývinovú poruchu. Zaujíma vás táto téma a chceli by ste sa o nej dozvedieť viac? Práve pre vás je po vzhliadnutí filmu pripravená beseda s odborníčkami na túto problematiku. Všetky potrebné informácie nájdete v pozvánke. Za každé zdieľanie vám zo srdca ďakujeme. Lístky dostupné online na: www.rezervovane.sk/svetovy-den-autizmu, alebo osobne na adrese: Špeciálna základná škola sv. Anny, Štúrova 5, Stará Ľubovňa

        • [04.03.2024] Recyklácia v našej škole

        • Popísaný papier, otvorená konzerva, prázdna PET fľaša alebo miska od šalátu. Niekto by si povedal, že je to obyčajný odpad, ktorý patrí do smetí. Naši žiaci sa rozhodli týmto použitým, na oko nie veľmi pekným veciam, vdýchnuť nový život. Kreativite sa medze nekladú a ak ju spojíme so šikovnými rukami našich žiakov, vzniknú z toho nádherné a originálne výrobky.  Výsledkom ich snaženia sú rôzne veľkonočné košíčky, pokladničky, zvieratká, kŕmidlá pre vtáčiky a kvetináče s jarnými kvietkami. Potešte prírodu a skúste si aj Vy skrášliť svoje príbytky výnimočným spôsobom. Inšpirovať sa môžete v našom fotoalbume. 😊

          Autorka príspevku: Mgr. Lucia Halčišáková
          Autori fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [23.02.2024] Týždeň priateľstva

        • Už druhý rok sme zorganizovali týždeň priateľstva, ktorý slúži na upevnenie a rozvíjanie vzťahov medzi žiakmi aj pedagógmi. Triedy sa počas celého týždňa spájali na ranných kruhoch, na spoločných hrách, prechádzkach a výtvarných činnostiach. Navštívili sme aj knižnicu, kde si žiaci v spoločnom kruhu vypočuli rozprávkový príbeh a vypožičali si rôzne knihy podľa vlastného výberu. Počas týždňa žiaci pracovali aj na spoločnom obraze priateľstva, ktorý nám bude pripomínať jednotu a spolupatričnosť medzi spolužiakmi aj pedagógmi. Nezabúdajme ani všedné dni na posolstvo tohto týždňa: S priateľom po boku nie je žiadna cesta príliš dlhá.“ – Japonské príslovie      

          Autorka príspevku: Bc. Alica Vysočanová
          Autori fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [19.02.2024] Použití fyzické restrikce u klientů s problémovým chovánim (školenie)

        • V dňoch 15.2.2024 a 16.2.2024 sa pedagogickí zamestnanci ŠZŠ sv. Anny a ZŠ pre žiakov s autizmom sv. Anny v Starej Ľubovni zúčastnili školenia pod názvom Použití fyzické restrikce u klientů s problémovým chovánim, ktoré zastrešoval NAUTIS: Národní ústav pro autismus, z. ú. Školiteľmi kurzu boli PhDr. Hynek Jůn, Ph.D. a Bc. Kateřina Balická, Dis. Školenie bolo primárne zamerané na opatrenia a postupy, ktoré môžu pedagógovia uplatniť v súvislosti s problémovým správaním u žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Počas kurzu pedagógovia pracovali v skupinách a osvojili si základy fyzických úchopov, ktoré môžu využiť v praxi pri zvládaní prejavov problémového správania žiakov. Účastníkom boli navrhnuté krízové scenáre pre konkrétne správania žiakov tak, aby bolo jasné, ako nabudúce postupovať pri ich zvládaní v reálnom čase a priestore v škole. Všetky tieto poznatky a praktické skúseností slúžia k pochopeniu konania žiakov a zaistenia bezpečia pre žiakov aj pedagógov.

          Autorka príspevku: Bc. Alica Vysočanová
          Autorka fotografií: Mgr. Lenka Miklušová

        • [14.02.2024] Srdce na dlani

        • Dnešný deň bol výnimočný spojením dvoch sviatkov- Popolcová streda a Valentín. Napriek tomu, že každý z nich má iný význam, niečo ich spája - LÁSKA. Popolcová streda má pre veriacich veľký význam. Okrem skutočnosti, že začína pôstna príprava na Veľkú noc, vyzdvihuje dôležitosť pokánia a prehĺbenia viery i lásky k blížnym. Deň sme preto začali rannou sv. omšou v kostole sv. Petra a Pavla. Pripomienkou ľudskej konečnosti a cieľa vlastného života sme prijali na čelo znak kríža z popola. Keďže láska k blížnemu je tou najlepšou prevenciou voči násiliu, túto myšlienku sme pretavili aj k oslave Valentína. Na znak lásky k blížnemu si naši žiaci medzi sebou vymenili vlastnoručne vyrobené pozdravy. Darovali tak pomyselne svoje srdce na dlani.

          Autor príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [12.02.2024] Dôležitý oznam

        • Dňa 15.02.2024 bude z dôvodu školenia zamestnancov vyučovanie skrátené na 4 vyučovacie hodiny do 11:00. Z rovnakého dôvodu riaditeľ Špeciálnej základnej školy sv. Anny v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

          udeľuje riaditeľské voľno žiakom školy na deň 16.02.2024.

          Vyučovanie pokračuje v štandardnom režime 19.02.2024.

        • [05.02.2024] Dôležitý oznam

        • Vážení rodičia, riaditeľ Špeciálnej základnej školy sv. Anny z dôvodu zvýšeného počtu respiračných ochorení na základe odporúčania RÚVZ so sídlom v Starej Ľubovni a so súhlasom zriaďovateľa Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov 

          prerušuje vyučovanie 

          od utorka 06.02.2024 – do piatka 09.02.2024 vrátane. 

          Vyučovanie bude pokračovať v štandardnom režime od pondelka 12.02.2024. Zariadenie sociálnych služieb - Dom sv. Anny funguje v štandardnom režime, avšak z dôvodu zvýšeného výskytu respiračných ochorení sprísňuje ranný filter. Týka sa to žiakov, ktorý sú zároveň prijímateľmi sociálnej služby v Dome sv. Anny. Zároveň žiadame rodičov, aby neposielali žiaka s príznakmi respiračných ochorení do školy po skončení prerušeného vyučovania, lebo nebude prevzatý zamestnancom školy.

          Mgr. Ján Rusiňák, MBA
          riaditeľ školy

        • [29.01.2024] Metodický deň

        • V pondelok 29. januára sa pedagogickí zamestnanci Špeciálnej základnej školy sv. Anny zúčastnili Metodického dňa v Prešove, ktorý ponúkol zúčastneným mnoho inšpirácií k „objaveniu pokladov“. Významným hosťom tohto stretnutia bol novo-vysvätený vladyka Jonáš Maxim, ktorý nás uviedol do témy. Celý program bol skvelo prepracovaný, tematicky prepojený a niesol sa v duchu myšlienky Dona Cliftona „čo by sa stalo, keby sme skúmali na ľuďoch to, čo je na nich dobré, namiesto toho, čo je na nich zlé?“ Obzvlášť pre pedagógov je vo výchove a vzdelávaní kľúčové objaviť, spoznať a používať svoje talenty, aby vďaka tomuto poznaniu mohli vidieť tie podstatné talenty vo svojich žiakoch. Tak ako to zdôrazňoval ThLic. Danián Saraka PhD., každý sme jedinečný a Boh netvorí zlé veci.

          „Nemôžem byť hocikým alebo hocičím chceš byť – ale môžeš byť oveľa viac tým, KÝM UŽ SI.“ Don Clifton

          Autorka príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autori fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [18.12.2023] Návšteva v Nestville Taberna

        • Dnes mali žiaci a pedagógovia Špeciálnej základnej školy sv. Anny a Základnej školy pre žiakov s autizmom sv. Anny v Starej Ľubovni možnosť zažiť nezabudnuteľný gastronomický zážitok v príjemnom prostredí Nestville Taberna v Hniezdnom. Začiatkom decembra vznikla spolupráca s touto reštauráciou, ktorej zavŕšením sa stal spoločný obed s množstvom chutných prekvapení. V mesiaci december mohli dokonca návštevníci reštaurácie prispieť dobrovoľným finančným príspevkom na rozvoj Špeciálnej základnej školy sv. Anny.

          Po výdatnom obede, ktorý zahŕňal polievku, hlavné jedlo a dezert, nás marketingová manažérka reštaurácie, Mgr. Tímea Liščinský, obdarovala darovacím šekom v hodnote 400 €. Odniesli sme si príjemný zážitok a nové skúsenosti. V neposlednom rade sa chceme vedeniu Nestville Taberna poďakovať za všetko, čo v rámci  spolupráce pre nás pripravili, a tešíme sa na ďalšie spoločné zážitky.                                                 

          Autorka príspevku: Bc. Alica Vysočanová
          Autori fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [14.12.2023] Vianočné pečenie medovníkov

        • Dnešný deň sme spojili svoje sily, a v rámci projektového vyučovania sme piekli voňavé medovníky. Vyučovanie sme začali pozeraním inštruktážneho videa, ktoré žiakom priblížilo postup pri ich pečení. Žiaci si postup utvrdili aj maľovaným čítaním. Pripravené cesto si poriadne rozvaľkali a mohli sa s radosťou pustiť do najobľúbenejšej činnosti – vykrajovanie medovníčkov. Srdiečka, zvončeky a stromčeky rozvoniavali celou školou. Keď medovníky vychladli, žiaci si ich vyzdobili podľa svojich predstáv. Tento krásny deň sme zakončili  vianočným čajom, ochutnávkou medovníkov a rozprávkou.                                             

          Autor príspevku: Bc. Alica Vysočanová, Mgr. Silvia Dziaková 
          Autori fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [11.12.2023] Vianočná akadémia

        • „Via­noce nie sú o ot­vo­rení na­šich da­rov, ale o ot­vo­rení na­šich sŕdc.“ – Ja­nice Ma­e­di­tere

          Nastal dlho očakávaný deň, kedy žiaci Špeciálnej základnej školy sv. Anny mohli predviesť rodičom pripravené vianočné pásmo. Hneď na začiatku predniesli milé slová PhDr. Peter Valiček a Mgr. Ján Rusiňák, MBA. V úvodnej scéne sa predstavili žiaci Špeciálnej základnej školy svätej Anny a prijímatelia DsA. Rodičia si v ich podaní mohli užiť vianočnú tržnicu. Nasledovalo vystúpenie Základnej školy pre žiakov s autizmom, kde svojou scénkou divákom pripomenuli narodenie Božieho syna. Prestávku medzi jednotlivými vystúpeniami spríjemnili žiaci ZUŠ Jána Melkoviča. Mladí z domu sv. Anny prostredníctvom tieňového divadla, kde sa pohrali so svetlom a tmou, nám priblížili úryvok z Biblie od stvorenia sveta až po príchod Vykupiteľa. V závere sme si spoločnou koledou pripomenuli náš dar viery. Nakoniec duchovný správca GKCH o. Jozef Gača požehnal jedlo a zároveň zúčastnených vyzval k spoločnej modlitbe. Po skončení boli všetci pozvaní na raut.

          Všetkým prejeme pokojné požehnané Vianočné sviatky a v Novom roku veľa zdravia, šťastia, porozumenia a úspechov v pracovnom i osobnom živote. 

          Autor príspevku: Mgr. Silvia Dziaková
          Autor fotografií: Mgr. Ondrej Pristáč, DBA

        • [06.12.2023] Sviatok sv. Mikuláša

        • Konečne prišiel ten deň, ktorý nám naznačuje, že Vianoce sú ozaj blízko. Sv. Mikuláš dnes neobišiel ani Špeciálnu základnú školu sv. Anny v Starej Ľubovni. Žiaci už od rána netrpezlivo čakali na jeho príchod. Maľovali rôzne obrázky, učili sa básničky, spievali si pesničky a tancovali.... A to všetko preto, aby potešili sv. Mikuláša. Ten ich v dnešný deň aj naozaj navštívil a každého obdaroval sladkým balíčkom. Iskričky v očiach a radosť v tvári sa rozliehali celou školou. Stretneme sa o rok zas, príď Mikuláš, medzi nás.

          V neposlednom rade sa chceme veľmi pekne poďakovať sponzorovi balíčkov - p. Jánovi Jurovi -, vďaka ktorému sme mohli vyčariť úsmev na tvári našich žiakov. 

          Autorka príspevku: Bc. Alica Vysočanová
          Autorka fotografií: Mgr. Lucia Halčišáková

        • [20.11.2023] Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!

        • November je mesiacom, ktorý v sebe zahŕňa viacero dní súvisiacich s ochranou práv dieťaťa. Napriek celosvetovej snahe o osvetu je násilie páchané na deťoch stále aktuálny problém, často krát skrytý. Práve to bolo impulzom k zrodu podujatia pod názvom „Bubnovačka“, ktoré je pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky. Myšlienkou podujatia je upozorniť verejnosť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenúť potrebu včasnej intervencie v spoločnosti. Postupne sa zapája čoraz viac škôl, spolkov, firiem, či rodín v domácnosti. Tento rok sa konal už desiaty ročník a pripojila sa i naša škola. Využili sme bubny, hrnce, nádoby a silnými buchnátmi sme vyjadrili našu podporu. Hlas detí je dôležitý!

          Autor príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií: Mgr. Silvia Dziaková