• [30.03.2022] Marec mesiac kníh

        • „Knihy sú ako dvere. Otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.“
           Jeanette Winterson

          Mesiac marec sa niesol v duchu mnohých dobrodružstiev, ktoré sme mali možnosť zažiť prostredníctvom príbehov čítaných z kníh. Navštívili sme mestskú knižnicu, kde si odborní zamestnanci pripravili pre žiakov Špeciálnej základnej školy sv. Anny veselé divadelné predstavenie „Ako naučiť Eda lietať“. Žiaci s nadšením sledovali príbeh a v závere odmenili hlavného aktéra veľkým potleskom. Po predstavení nás pani knihovníčka previedla jednotlivými oddeleniami a vysvetlila akým spôsobom si žiaci môžu vyhľadať želanú literatúru. Následne sme sa presunuli na detské oddelenie, kde sme si mohli listovať v rozprávkových knihách, encyklopédiách a tie, ktoré najviac zaujali sme si vypožičali. Cieľom návštevy bolo ukázať žiakom, aká zábavná a pútava dokáže byť cesta za poznaním. Strávili sme tak príjemné dopoludnie, ktoré si ešte určite zopakujeme.

          Autor príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [22.03.2022] Svetový deň vody

        • Celoročne si pripomíname významné dni, medzi ktoré patrí i ten dnešný. Vďaka projektovému vyučovaniu si žiaci Špeciálnej základnej školy sv. Anny pripomenuli životodarnú silu vody. Prostredníctvom náučných videí a odborného výkladu sa oboznámili s  kolobehom vody, o tom aká je vzácna nie len pre ľudí, ale aj zvieratá a živú prírodu. Vysvetlili sme si základné pravidlá pitného režimu, ako vodou šetriť, ako a prečo je nevyhnutné ju chrániť. Pomocou rôznych experimentov žiaci vnímali vlastnosti vody všetkými zmyslami a mohli sa presvedčiť o jej magickej sile. V priebehu celého dňa tak získali o vode mnoho zaujímavých informácií a viac si uvedomili jej nenahraditeľnú úlohu v živote každého z nás.                                                                                   

          Autorka príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií: kolektív ŠZŠ sv.Anny

        • [21.03.2022] Svetový deň Downovho syndrómu

        • 21.marec je svetovým dňom Downovho syndrómu. Žiaci aj pedagógovia oslávili tento deň tak, že si obliekli farebné ponožky, ktorými vyjadrili rôznorodosť. Žiaci vlastnoručne vyrobenými darčekmi obdarili svojich výnimočných kamarátov s Downovým syndrómom. Týmto gestom im dali najavo, že ich majú radi a že im na nich záleží. Posolstvo tohto výnimočného dňa rozniesli aj okoloidúcim ľudom v blízkosti školy, keď počas prechádzky rozdali plagátiky a rozdielne popárované ponožky. Byť iný je normálne, každý môže prežiť šťastný a pokojný život!

          Autorka príspevku: Mgr. Silvia Dziaková
          ​​​​​​​Autorka fotografií:   Bc. Alica Priščáková

        • [16.03.2022] Športový deň

        • V zdravom tele zdravý duch. Aspoň takto sa zvykne vravieť. Keďže tejto myšlienke veríme, rozhodli sme sa bežný vyučovací deň vymeniť za pohybové aktivity. Počasie nám veľmi neprialo, no ani to nás neodradilo a v jednotlivých triedach sme žiakom pripravili kreatívne športové disciplíny. Sedieť za lavicou a čítať knihu vie byť občas poriadna nuda. No čo tak využiť fit loptu? Aj klasické čítanie sme obmenou premenili na zábavnú činnosť. Fit loptu sme využili na skákanie, na čítanie knihy aj na relaxáciu. Pracovali sme s loptou pri rôznych činnostiach a precvičil sme si ruky, nohy a v konečnom dôsledku celé telo. Neskôr sme na interaktívnej tabuli pustili jednoduchú rozcvičku a za sprievodu motivačnej hudby sme si skúsili rôzne cviky. Tento deň sme zavŕšili zdravou maškrtou – jabĺčkami z projektu Čerstvé hlavičky. Nechýbala dobrá nálada, veľa smiechu a pohybu. A ako tento nevšedný deň dopadol? Môžete si pozrieť na priložených fotografiách.

          Autor príspevku: Bc. Alica Priščáková
          Autor fotografií: Mgr. Silvia Dziaková, Mgr. Veronika Fidermáková. Mgr. Lenka Miklušová

        • [18.02.2022] Karneval 2022

        •  Karneval či fašiangové zábavy sa už od pradávna spájajú so zábavou, tancovačkami, dobrou náladou, hojnosťou jedla či sprievodom masiek...V tomto duchu si aj žiaci a učitelia v Špeciálnej základnej škole sv. Anny  užili karnevalový deň. S ohľadom na súčasnú situáciu nemohol karneval prebiehať v plnej paráde, no aj napriek tomu si žiaci a učitelia užili deň plný zábavy vo svojich triedach. Nechýbalo bohaté občerstvenie, veselá hudba, zaujímavé aktivity či prezentácia kreatívnych kostýmov. Ani pedagógovia nezaostávali a predviedli sa v zaujímavých maskách. Na záver bol každý žiak obdarovaný diplomom a sladkou drobnosťou. Pred odchodom na jarné prázdniny sme tak zažili pohodový deň, ktorý vytrhol žiakov z bežného vyučovacieho procesu. Karneval 2022 máme za sebou a tešíme sa z ďalších spoločných zážitkov, na ktoré budeme dlho spomínať.

          Autor príspevku: Bc. Alica Priščáková
          Autor fotografií: Mgr. Miroslava Demčáková, Mgr. Silvia Dziaková

        • [09.02.2022] OZNAM o udelení riaditeľského voľna

        • Vážení rodičia, riaditeľ Špeciálnej základnej školy sv. Anny v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje riaditeľské voľno žiakom školy na deň 10.02.2022 (štvrtok) a 11.02.2022 (piatok) z prevádzkových dôvodov. V tieto dni nebude rovnako prebiehať ani distančné vzdelávanie. Vyučovanie bude pokračovať v pondelok 14.02.2022.

          Mgr. Ján Rusiňák, MBA 
          riaditeľ školy

        • [31.01.2022] OZNAM

        • Vážení rodičia,
          z dôvodu zvýšeného výskytu COVID 19 riaditeľ školy po konzultácii s RÚVZ so sídlom v Starej Ľubovni rozhodol: 

          • Triedy A,C,D, E a F od zajtra 01.02.2022 do 04.02.2022 (vrátane) sú na dištančnom vzdelávaní
          • Trieda B je prezenčne a vyučuje sa ráno

          S pozdravom Mgr. Ján Rusiňák, MBA.

        • [21.01.2022] Triediš, triedim, triedime

        • Odpad je celosvetový problém, ktorý sa dotýka každého z nás. Jeho triedením sa výrazne redukuje množstvo komunálneho odpadu uskladneného na skládke, šetria sa prírodné zdroje a znižujú nepriaznivé dopady pôsobenia človeka na životné prostredie. Vďaka recyklácii máme možnosť jeho opätovného využitia. Špeciálna základná škola sv. Anny sa zapojila do projektu „Triedim, triediš, triedime“, ktorý je zameraný práve na osvetu v oblasti triedenia odpadu. Škola tak získala látkové koše do každej triedy. Žiakom boli sprostredkované informácie ako a prečo je dôležité triediť odpad. Prostredníctvom edukačného výkladu, náučných videí, ale aj názorných ukážok mali možnosť žiaci začať s triedením ihneď. Aj takouto maličkosťou chceme prispieť k veľkej myšlienke pre zdravšiu Zem.

          Autor príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií:  Mgr. Alica Priščáková, Mgr. Lukáš Maček

           

        • [17.12.2021] Predvianočný čas v Špeciálnej základnej škole sv. Anny

        • V nedeľu si na adventnom venci zapálime už štvrtú sviecu. Blížia sa teda vianočné sviatky a našim žiakom sa dnešným dňom začínajú prázdniny. Predtým sme však stihli zhotoviť veľa kreatívnych výrobkov s vianočnou tematikou. Vytvorili sme si vlastný adventný veniec,  svietniky, ozdoby na vianočný stromček, piekli medovníčky, vyrábali vianočné pozdravy rodičom a partnerom školy, privítali sme sv. Mikuláša... Deti písali list Ježiškovi a v rámci vyučovania sme ho spoločne išli zaniesť na poštu. V tomto období sa naša škola zapojila aj do súťaže Vianočná pohľadnica s kačičkou, ktorú organizovala Nadácia Žltá Kačička. Cieľom súťaže bolo vytvoriť vianočnú pohľadnicu s podmienkou, že v nej bude zakomponovaný obrázok žltej kačičky. Výsledné pohľadnice boli veľmi nápadité a kreatívne, preto veríme, že naša spoločná snaha bude ocenená. Deň pred nástupom na vianočné prázdniny si žiaci medzi sebou rozdali darčeky. Vložili kúsok seba do drobností, ktoré vlastnoručne zhotovili pre spolužiaka. Prežili sme spoločne pokojný, no napriek tomu, aktivitami naplnený adventný čas.

          Autor príspevku: Bc. Alica Priščáková
          Autori fotografií: Mgr. Silvia Dziaková, Mgr. Lenka Miklušová, Bc. Alica Priščáková

        • [14.12.2021] Vianočné pozdravy pre partnerov našej školy

        • Po krásnej jeseni k nám, ako to už býva zvykom, zavítalo chladné zimné obdobie. Tento čas sa spája s Vianocami, ktoré v nás evokujú momenty stíšenia, pokoja a darovania. V tomto duchu prežívame aj my krásny predvianočný čas a to v podobe kreatívnych výrobkov našich žiakov. Ani tento rok sme nelenili a na hodinách pracovnej a výtvarnej výchovy sme so žiakmi tvorili vianočné pozdravy, ktoré poputujú k partnerom našej školy. Aj takýmto spôsobom sa im chceme poďakovať za podporu a dlhodobú spoluprácu. Veríme, že pozdravy, ktoré s láskou vyrobili naši žiaci, zahrejú pri duši a spríjemnia vianočné chvíle.  

          Ten, kto dáva radosťou dáva najviac a Boh miluje radostného darcu.“ - Matka Tereza -

          Autor príspevku: Bc. Alica Priščáková
          Autori fotografií: Mgr. Silvia Dziaková, Bc. Alica Priščáková   

        • [09.12.2021] OZNAM o udelení riaditeľského voľna

        • Vážení rodičia, z dôvodu očkovania zamestnancov a klientov ZSS – Domu sv. Anny udeľujem 

          dňa 13.12.2021 (pondelok) 

          riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov. Žiaci školy, ktorí sú na dištančnej forme vzdelávania v tento deň nedostanú úlohy. Prezenčné a dištančné vyučovanie bude pokračovať v utorok 14.12.2021. Dom sv. Anny bude 13.12.2021 v obmedzenej prevádzke. 

          Mgr. Ján Rusiňák, MBA
          riaditeľ školy

        • [06.12.2021] Deň svätého Mikuláša

        • Najznámejší príbeh o svätom Mikulášovi pozná snáď každý z nás. Počas jednej noci, tajne podaroval trom chudobným dievčatám peniaze na veno. Na základe tejto legendy sa dodnes ľudia medzi sebou na znak dobrosrdečnosti a lásky obdarovávajú nejakou sladkou drobnosťou. Niet divu, že práve šiesteho decembra sa všetky detské očká rozžiaria radosťou. Inak tomu nebolo ani v Špeciálnej základnej škole svätej Anny, kde svätý Mikuláš spoločne s anjelom obdaroval žiakov sladkým balíčkom. Deti mu vyjadrili vďaku básničkou, milým slovom či objatím. Deň svätého Mikuláša sme prežili v radostnej predvianočnej atmosfére, z ktorej budeme čerpať ešte veľmi dlho.

          Autori príspevku: Bc. Alica Priščáková
          Autor fotografií: Mgr. Lucia Halčišáková

        • [03.12.2021] OZNAM o o zákaze prezenčného vyučovania

        • Vážení rodičia, na základe vyhlášky č. 281 RÚVZ so sídlom v Starej Ľubovni sa nariaďuje v územnom obvode okresu Stará Ľubovňa zákaz prezenčného vzdelávania na 2. stupni základných škôl pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Ide teda o zákaz prezenčného vzdelávania na 2. stupni Špeciálnej základnej školy sv. Anny, Štúrova 5, Stará Ľubovňa v čase 

          od 06.12.2021 (pondelok) do 17.12.2021 (piatok). 

          Žiaci školy 2. stupňa budú vzdelávaní v tomto období dištančnou formou.

          Mgr. Ján Rusiňák, MBA
          riaditeľ školy

        • [02.12.2021] Nová učebňa pre žiakov Špeciálnej základnej školy sv. Anny

        • Myšlienka postaviť novú školu, naberá čoraz reálnejšie kontúry. Každý školský rok prejavuje o výučbu v Špeciálnej základnej škole sv. Anny, čoraz väčší počet žiakov. Momentálne máme v nájme tri učebne, avšak  pri počte 33 žiakov, už doterajší počet učební nespĺňa potrebné požiadavky. Nutnosť postavenia školy, ktorá by poskytovala nielen kvalitné vzdelávanie, ale zároveň by formovala žiakov ku kresťanským hodnotám, je priam alarmujúca.

          Vzhľadom na vzniknutú situáciu bolo v tomto školskom roku nevyhnutné zriadiť učebňu, v ktorej by sa žiaci Špeciálnej základnej školy sv. Anny mohli vzdelávať.

          A tak vďaka podpore nášho zriaďovateľa – Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov sa nám podarilo postaviť novú učebňu. Gréckokatolícka charita Prešov nám poskytla pozemok vo svojom areály, na ktorom sme mohli postaviť kontajnerovú zostavu.

          V októbri 2021 sa začalo s montážou panelového systému. Následne sa realizovali ďalšie práce spojené s kompletným vybavením učebne. Počnúc od kladenia podlahy až po samotný výber a zariadenie priestorov, ku ktorým pridal ruku aj samotný riaditeľ školy. Nakoniec sme sa nedávno dočkali sprevádzkovania učebne.

          Tešte sa spoločne s nami, máme novú učebňu! Pevne veríme, že v budúcnosti budeme mať aj novú školu.

          Autori príspevku: Mgr. Silvia Dziaková
          Autor fotografií:   Mgr. Silvia Dziaková, Mgr. Lucia Halčišáková

           

        • [05.11.2021] Šarkaniáda

        • Opäť sa nám krajina zafarbila do pestrých tónov jesene. Využili sme priaznivé veterné počasie a vybrali sa na ihrisko neďaleko našej školy, aby sme zorganizovali šarkaniádu. Vyzbrojený množstvom energie a dobrou náladou sme sa pustili do toho. Aby sme umožnili šarkanom vzlietnuť, žiaci aj pedagógovia sa dali do svižného behu. Aj keď sa nie všetkým podarilo dostať šarkanov do výšin, radosť z tejto aktivity na čerstvom vzduchu bola obrovská.  Užili sme si kopec zábavy, smiechu a zdravého pohybu, ktorý je pre všetkých tak veľmi dôležitý.

          Autori príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií:   Mgr. Veronika Fidermaková

        • [11.10.2021] Úsmev ako dar

        • Duševné zdravie je pre človeka rovnako dôležité ako zdravie telesné. Obe sa vzájomne prelínajú a podmieňujú, preto by sa mu mala venovať rovnaká pozornosť. Zdravý životný štýl, sociálne kontakty a najmä pozitívne emócie prispievajú k rozvoju duševného zdravia, ktoré je nesmierne dôležité pre zdravý vývin osobnosti. 10. október si ho žiaci Špeciálnej základnej školy sv. Anny pripomenuli vzájomným darovaním úsmevu a to nie len v podobe kreatívnych prác. Cieľom tejto akcie bolo zvýšiť povedomie o otázkach duševného zdravia, ktoré sme zavŕšili aktivitami v jednotlivých triedach. Tento deň sa niesol v duchu dobrej nálady a úsmevnej atmosféry.

          „Ak vidíte niekoho bez úsmevu, darujte mu jeden svoj“ neznámi autor

           

          Autor príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií:  Bc. Alica Priščáková, Mgr. Silvia Dziaková

           

        • [29.09.2021] Svetový deň mlieka na školách

        • „Mliečko máme radi“, preto sa zrealizovalo projektové vyučovanie. V každej triede sa uskutočnili aktivity, ktoré si pedagógovia pripravili k danej téme – Svetový deň mlieka v školách. Žiakom sa priblížil význam mlieka pre naše zdravie, keďže mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších zložiek ľudskej výživy. Žiaci ochutnávali mlieko, pripravili si puding, na farebný papier vylepili kravičku, prostredníctvom vyhotovenej makety si vyskúšali ako sa dojí kravička a na interaktívnej tabuli videli samotný proces spracovania mlieka.

           V každej triede si tak žiaci Špeciálnej základnej školy svätej Anny pripomenuli deň mlieka, zažili radosť a ochutnali mliečne výrobky.

          Autor príspevku: Mgr. Silvia Dziaková
          Autor fotografií: Mgr. Silvia Dziaková

        • [21.09.2021] OZNAM o prerušení školského vyučovania v škole

        • Vážení rodičia,
          z dôvodu zvýšeného výskytu akútnych respiračných ochorení rozhodol RÚVZ so sídlom v Starej Ľubovni o prerušení školského vyučovania v Špeciálnej základnej škole sv. Anny v čase od 22.09.2021 (streda) do 28.09.2021 (utorok) vrátane. Vyučovanie bude obnovené dňa 29.09.2021, t.j streda. 

          S pozdravom Mgr. Ján Rusiňák, MBA.

        • [06.09.2021] Obrovská výzva Špeciálnej základnej školy sv. Anny

        • Špeciálna základná škola sv. Anny stojí pred obrovskou výzvou, ktorou je výstavba školy. Napriek krátkemu fungovaniu, sme si v okrese urobili dobré meno medzi rodičmi, ale aj širokou verejnosťou a stále viac sa dostávame do povedomia ľudí. Počet žiakov neustále vzrastá, avšak nakoľko sídlime v prenajatých priestoroch, naše  možnosti sú obmedzené. Táto situácia nás núti k fungovaniu v dvojzmennej prevádzke, čo chceme v budúcnosti zmeniť. Vedenie školy svojou usilovnosťou získalo financie na zakúpenie pozemku a tak sme opäť bližšie k naplneniu vízie. Veríme, že spoločnými silami to zvládneme.

          Autor príspevku: Mgr. Lenka Miklušová

          Viac informácii vo videu nižšie.

        • [02.09.2021] Slávnostné otvorenie nového školského roka

        • Druhý september je výnimočným dňom pre všetkých žiakov, rodičov a pedagógov. Tak ako to už býva zvykom, po lete plnom zážitkov, Špeciálna základná škola sv. Anny opäť víta svojich žiakov svätou liturgiou v chráme Matky ustavičnej pomoci v Starej Ľubovni. Tento slávnostný deň uviedol pán riaditeľ Mgr. Ján Rusiňák, MBA. Svojim príhovorom posmelil všetkých prítomných do ďalšieho školského roka 2021/2022, zároveň privítal nových žiakov. Tešíme sa na nové zážitky, vedomosti  a spoločné akcie. Prajeme všetkým žiakom nie len úspešný začiatok, ale aj radosť a úsmev počas všetkých všedných dní. Na záver povzbudivé slová od Johna Woodena: Nedovoľ, aby ťa to, čo nedokážeš, zastavilo v tom, čo urobiť dokážeš.“

          Autor príspevku: Bc. Alica Priščáková, Mgr. Veronika Fidermáková
          Autor fotografií: Mgr. Lucia Halčišáková