• [06.12.2023] Sviatok sv. Mikuláša

        • Konečne prišiel ten deň, ktorý nám naznačuje, že Vianoce sú ozaj blízko. Sv. Mikuláš dnes neobišiel ani Špeciálnu základnú školu sv. Anny v Starej Ľubovni. Žiaci už od rána netrpezlivo čakali na jeho príchod. Maľovali rôzne obrázky, učili sa básničky, spievali si pesničky a tancovali.... A to všetko preto, aby potešili sv. Mikuláša. Ten ich v dnešný deň aj naozaj navštívil a každého obdaroval sladkým balíčkom. Iskričky v očiach a radosť v tvári sa rozliehali celou školou. Stretneme sa o rok zas, príď Mikuláš, medzi nás.

          V neposlednom rade sa chceme veľmi pekne poďakovať sponzorovi balíčkov - p. Jánovi Jurovi -, vďaka ktorému sme mohli vyčariť úsmev na tvári našich žiakov. 

          Autorka príspevku: Bc. Alica Vysočanová
          Autorka fotografií: Mgr. Lucia Halčišáková

        • [20.11.2023] Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!

        • November je mesiacom, ktorý v sebe zahŕňa viacero dní súvisiacich s ochranou práv dieťaťa. Napriek celosvetovej snahe o osvetu je násilie páchané na deťoch stále aktuálny problém, často krát skrytý. Práve to bolo impulzom k zrodu podujatia pod názvom „Bubnovačka“, ktoré je pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky. Myšlienkou podujatia je upozorniť verejnosť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenúť potrebu včasnej intervencie v spoločnosti. Postupne sa zapája čoraz viac škôl, spolkov, firiem, či rodín v domácnosti. Tento rok sa konal už desiaty ročník a pripojila sa i naša škola. Využili sme bubny, hrnce, nádoby a silnými buchnátmi sme vyjadrili našu podporu. Hlas detí je dôležitý!

          Autor príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií: Mgr. Silvia Dziaková

        • [27.10.2023] Záložka do knihy spája školy

        • Hurááá, prišiel nám balíček. Netrpezlivo sme ho očakávali. Dočkali sme sa krásnych záložiek a darčekov.  Žiaci si vybrali tie ktoré sa im najviac páčili. Ďakujeme ZŠ Pelhřimov. 14. ročník česko-slovenského projektu ZÁLOŽKA DO KNIHY SPOJUJE ŠKOLY = ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA ŠKOLY. Téma tohtoročného projektu bola Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov.“ Našou partnerskou školu je Základná škola Pelhřimov. Záložky do knihy, ktoré sme vyrábali v priebehu vyučovacích hodín spoločne so žiakmi našej školy. Pri tvorbe si žiaci užili kopec zábavy čítaním rôznych dobrodružných príbehov a rozprávok z obľúbených kníh. A aj preto patrí tento projekt medzi naše obľúbené, tešíme sa už na ďalší rok.  Mali sme krásne spoločne strávený čas. Veríme, že sa našej partnerskej škole v Čechách budú naše výtvory páčiť.

          Autorka príspevku: Mgr. Veronika Fidermáková
          Autor fotografií: kolektív ŠZŠ sv.Anny

        • [20.10.2023] Exkurzia farma Toporec

        • Vďaka úspešnej projektovej výzve Nadačného fondu Kaufland HRAVO o ekológií a zdravej výžive s Kauflandom sme mohli absolvovať exkurziu na farmu rodinného typu v Toporci. Majitelia farmy sa venujú chovu oviec a hovädzieho dobytka a tiež pestovaniu zeleniny. Vlastné potraviny a mäso predávajú v podnikovej predajni. Naši žiaci mali možnosť pozrieť si farmu a oboznámiť sa so starostlivosťou o hovädzí dobytok a ovce. Tiež im bola priblížená výroba a  spracovanie mliečnych výrobkov. Počas týždňa sme navštívili aj podnikovú predajňu Tis.

          Autor príspevku: Mgr. Lukáš Maček
          Autor fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [10.10.2023] Úsmev prosím

        • „Úsmev nič nestojí a predsa je jeho cena nesmierna.“ /Neznámy autor/

          Tak jednoduchá myšlienka, ktorá v sebe ukrýva nesmiernu pravdu. V našej škole dbáme na to, aby bol úsmev každodennou súčasťou vyučovacieho procesu. Práve úsmev je tým najúčinnejším a najkrajším prostriedkom prevencie na podporu duševného zdravia, ktoré každoročne slávime 10. októbra. Učíme žiakov, že je dôležité nájsť si čas na priateľov, ale i seba samých, rešpektovať potreby iných, ale nezabúdať aj na tie svoje, dopriať si aktívny pohyb, ale aj dostatočný odpočinok. A ak nás občas trápi smútok, je to v poriadku, dôležité je nebáť sa požiadať o pomoc, pretože sme tu jeden pre druhého. Nie len v tento deň, doprajme si radosť z každodenných maličkostí, aby sme dokázali úsmev rozdávať a rovnako ho s láskou prijímať.

          Autor príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [09.10.2023] Deň starých rodičov

        • Október je už niekoľko desaťročí mesiacom úcty k starším. Práve druhá októbrová nedeľa je špeciálne venovaná starým rodičom. Kampaň za ustanovenie tohto sviatku začala v roku 1970 a v roku 1973 Západná Virgínia ako prvý štát oslávila tento sviatok. Oficiálne bol vyhlásený v roku 1978. Tento deň a aj celý mesiac je výzvou, aby sme ako spoločnosť viac premýšľali o vplyve starých rodičov na naše životy. Zároveň je príležitosťou o čosi viac ukázať lásku k starým rodičom, potešiť ich milým slovom a predovšetkým svojou prítomnosťou. Hlavným posolstvom však ostáva podať im pomocnú ruku a vytvoriť priestor podeliť sa so životnými múdrosťami.

          Autorka príspevku: Bc. Alica Vysočanová
          Autorka videa: Bc. Alica Vysočanová

        • [29.09.2023] Spojme srdcia

        • Srdce nie je iba symbolom lásky, ale aj najdôležitejším orgánom v ľudskom tele. Podľa ministerstva zdravotníctva majú u Slovákov ochorenia obehovej sústavy prvenstvo v porovnaní s ostatnými diagnózami. Preto sa 29. septembra aj Špeciálna základná škola sv. Anny pridala k hlavnej myšlienke organizácie WHO, Svetovej federácie pre zdravé srdce a UNESCO. Ich cieľom je prispieť k zvýšeniu povedomia verejnosti a propagácii významu prevencie pred srdcovocievnymi ochoreniami. V rámci vyučovacieho procesu sme hravou formou  poukázali na význam zdravého srdca pre život, povedali o rizikových faktoroch a ochoreniach srdca, no najmä možnosti ich prevencie. Aby sme sa v tejto téme udržali, žiaci vytvorili rôzne výtvarné prevedenia sŕdc, ktoré následne pripevnili na jedno veľké, umiestnené pred vstupom do školy. Ich spojením sme vyslali odkaz, aby sme naň nezabúdali a s láskou sa oň starali. 

          Autor príspevku: Mgr. Lenka Miklušová 
          Autor fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [04.09.2023] Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

        • September nie je iba mesiacom kedy končí leto, ale najmä mesiacom, kedy školy otvárajú svoje brány. Tohtoročné otvorenie školského roka Špeciálnej základnej školy svätej Anny bolo výnimočné. Síce sa konalo tradične v Chráme Matky ustavičnej pomoci, no tentokrát sa tu zišli dve školy. Svoje brány po prvý krát otvorila novozriadená Základná škola pre žiakov s autizmom svätej Anny pod záštitou Grécko-katolíckeho arcibiskupského školského úradu. Svätú liturgiu celebroval o. SEOLic. Ondrej Pacák CSsR, ktorý dal všetkým požehnanie a v závere riaditeľ škôl Mgr. Ján Rusiňák, MBA milým slovom všetkých povzbudil a oboznámil so školským poriadkom. Ako povedal Pau Coelh „Svet je v rukách tých, čo majú odvahu snívať, dokážu prijať riziko a žiť svoje sny – každý podľa vlastných schopností.“ Prajeme si preto odvahu snívať a zodpovedne prijímať riziká, aby sme aj naďalej žili svoje sny.

          Autor príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autorka fotografií: Mgr. Lucia Halčišáková

        • [04.07.2023] Rok plný zdravia

        • Vďaka projektom, do ktorých sme sa zapojili, bol školský rok 2022/2023 v Špeciálnej základnej škole sv. Anny podporený pravidelnou dodávkou ovocia, zeleniny a ovocných štiav.  Boli to konkrétne dva programy – “Školský program“ s finančnou podporou Európskej únie sprostredkovaný spoločnosťou GAS Familia a projekt „Čerstvé hlavičky“ realizovaný obchodnou spoločnosťou Kaufland Stará Ľubovňa. Rôznorodosť dodávaného ovocia na týždennej báze sme využili na ich ochutnávku v surovom stave, ale aj posilnenie praktických zručností v podobe pečenia jednoduchých koláčov, či príprave ovocných šalátov a pod. Podporili sme zdravý návyk i pozitívny vzťah k čerstvému ovociu a zelenine. Vyjadrujeme veľkú vďaku za projekty, ktoré takýmto spôsobom podporujú zdravie detí a sme radi, že sme mohli byť ich prijímateľmi.

          „Ďakujeme“

          Autorka príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autorka fotografií: kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [29.06.2023] Koniec školského roka 2022/2023

        • Slávnostné ukončenie školského roka sme už tradične začali svätou liturgiou v Chráme Matky ustavičnej pomoci v Starej Ľubovni. V modlitbách sme sa poďakovali za náročný, no zároveň obohacujúci školský rok. Po skončení svätej liturgie triedni učitelia spoločne s pedagogickými asistentmi rozdali vysvedčenia a pochvaly za reprezentáciu školy alebo vzorné plnenie školských povinností. Žiaci následne s rodičmi obdarovali učiteľov a pedagogických asistentov kvietkom či malou drobnosťou, ktorou im prejavili vďaku za usilovnú prácu. Žiakom prajeme príjemné prežitie letných prázdnin.                                                                           

          Autorka príspevku: Bc. Alica Priščáková
          Autorka fotografií: Mgr. Lucia Halčišáková

        • [22.06.2023] Deň rodiny

        • 22. jún 2023 patril rodinám žiakov ŠZŠ sv. Anny a prijímateľov Domu sv. Anny. V tento slnečný deň si účastníci mohli precvičiť svoje spevácke schopnosti, pozornosť, logické myslenie, šikovnosť svojich rúk a v neposlednom rade svoju silu v preťahovaní lanom. Odmenou za úspešne splnenie aktivít neboli len sladké dobroty ale aj grilované špekáčiky a famózny guláš.  Tento deň si rodičia naplno užili spoločné chvíle s nami a so svojimi deťmi. Rytmus hudby, smiech a dobrá nálada sa niesla počas celého nášho stretnutia.

          Autorka príspevku: Mgr. Lucia Halčišáková
          Autorka fotografií: Mgr. Lucia Halčišáková

        • [13.06.2023] Koncoročný výlet v Nestville Farm

        • ďaka podpore GAS Famillie, s.r.o. sme koncoročný výlet absolvovali v príjemnom prostredí modernej farmy s tradičnými zvieratami Nestville Farm. „Ujo Fero“ nás previedol celým areálom a predstavil zvieratá, ktoré tam chovajú. Žiaci sa o nich dozvedeli mnohé zaujímavosti a niektoré mohli i priamo pohladkať. Bolo nádherným zážitkom sledovať emócie, ktoré v nich vyvolával priamy kontakt so zvieratami. Okrem toho sme navštívili aj hangár s rôznymi kočmi, do ktorých celoročne zapriahajú kone. Azda najkrajším bol koč s dreveným betlehemom. Ten všetkých zaujal. Program sme zakončili na exteriérovom detskom ihrisku, kde väčšina žiakov do sýtosti zúročila svoju energiu. Tí starší dali prednosť chvíľke pohody pri zdravom nápoji z ovocných štiav. Každý si teda prišiel na svoje a mohli sme tak stráviť spoločný čas, ktorý nám ešte pred ukončením tohto školského roka ostáva.

          Autor príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autor fotografií: kolektív ŠZŠ

        • [01.06.2023] Raňajky s primátorom

        • Na základe návrhov riaditeľov škôl a školských zariadení dostali pozvanie na 11. ročník RAŇAJOK S PRIMÁTOROM 16 žiaci ľubovnianskych ZŠ, ZUŠ a CVČ. Diplom s poďakovaním za reprezentáciu svojich škôl a mesta v náukových, umeleckých a športových súťažiach, za mimoriadnu aktivitu v rôznych oblastiach a za dobrovoľnícku činnosť si z rúk primátora mesta PhDr. Ľuboša Tomka prevzala aj naša žiačka Michaela Haščinová, srdečne blahoželáme. 

          Autor príspevku: fb/staralubovna 
          Autor fotografií: Michal Petrilák

        • [01.06.2023] Deň detí

        • „Úsmev, nie je žiadna šifra, je to malá výhra líc“. (Kamil Peteraj)

          V dnešný deň sa aj na tvárach našich žiakov zjavil očarujúci úsmev. Môže za to Medzinárodný deň detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Nikomu nechýbala dobrá nálada, ktorú podnietila správna atmosféra a samozrejme slnečné lúče, ktoré nás šteklili po líčkach. Spojili sme príjemné s užitočným a preto sme sa rozhodli navštíviť hneď dve miesta. A to interaktívnu galériu Dobrá hračka a Múzeum TANAPu. V Dobrej hračke si žiaci mohli vyskúšať prácu policajtov, hasičov, archeológov, kozmonautov a lekárov. Svoje zručnosti a schopnosti si mohli precvičiť pri vedení samochodiaceho autíčka na dopravnom ihrisku alebo ako módni návrhári. Zažili sme kopec zábavy a úsmevných situácii, ktoré nás neopustili ani cestou na exkurziu do Múzea TANAPu. Tam sme sa oboznámili so zvieratami žijúcimi v našom najväčšom národnom parku a samozrejme sme sa o ich živote v našich veľhorách aj niečo zaujímavé dozvedeli. Žiarivé iskierky v očiach žiakov značili spokojnosť, ktorú nebolo možné si nevšimnúť. Samozrejme nikto neodišiel s prázdnymi rukami, ale každý si odniesol domov aj odmenu v podobe balíčkov s dobrými maškrtami. Aj keď sa deň skončil, krásne spomienky ostávajú, nie len v našich hlavičkách, ale aj v podobe fotografií, vďaka ktorým si môžeme tieto zážitky pripomenúť.

          Autor príspevku: Mgr. Jana Mačugová
          Autor fotografií: Kolektív ŠZŠ

        • [26.05.2023] „Atletický festival pre deti s Downovým syndrómom“

        • Atletický festival pre deti s Downovým syndrómom sa  konal 26. mája 2023 v  Atletickom areáli 17. Novembra Prešovskej univerzity v Prešove. Organizátormi boli OZ ZANEBUDKA a Spojená škola internátna Prešov. Športového podujatia sa zúčastnilo  63 športovcov z Prešova a okolia, Košíc, Starej Ľubovne, Vranova nad Topľou, Popradu, Považskej Bystrice a Vrbového pri Trnave. Pretekalo sa podľa pravidiel atletiky a to v behu na 25m, 50m a 100m v dráhach s tartanovým povrchom. Ďalšími disciplínami boli skok z miesta a hod loptičkou.  Diváci boli svedkami úžasných športových výkonov. Všetky disciplíny sa vyhodnocovali priebežne a výhercovia boli odmenení diplomom, medailou a vecnými cenami. Do súťaže sa zapojili aj dvaja žiaci Špeciálnej základnej školy sv. Anny, ktorí získali vecné ceny a medaily. Predstavili sa aj športovci, ktorí majú skúsenosti so súťažením v rámci Špeciálnych olympiád Slovensko v rôznych disciplínach. Atmosféra  bola neopísateľná a z výkonov detí sa tešili  nielen malí športovci, ale aj učitelia, rodičia a organizátori.

          Autor príspevku: Mgr. Vlasta Zamišková
          Autor fotografií: Mgr. Lucia Halčišáková

        • [25.05.2023] Deň otvorených dverí

        • Dnes sme s radosťou privítali hostí, ktorí nás prišli navštíviť a spoločne s nami zažiť DOD. Celý tento čas sa niesol v príjemnej a pokojnej atmosfére. S úsmevom na tvári sme vítali všetkých našich hostí. Úvodné slovo predniesol riaditeľ Špeciálnej základnej školy sv. Anny- Mgr. Ján Rusiňák, MBA. Veríme, že sme splnili všetky očakávania a zodpovedali položené otázky. Návštevníci sa rozdelili do skupín a boli sprevádzaní po našej škole. K nahliadnutiu boli triedy, priestory i areál školy. V triedach prebiehal vyučovací proces, učitelia tak mohli ukázať autentickosť prepojenú s realitou vyučovania. Hostia si mohli pozrieť výrobky žiakov a prispieť dobrovoľným príspevkom na podporu našej školy. V triede, kde prebiehalo uvítanie, nechýbalo malé občerstvenie. Pre tých najmenších účastníkov boli pripravené pracovné listy, hračky, kriedy, lopty, rozprávkové knihy a iné aktivity.  Cieľom dnešného dňa bolo dostať sa do povedomia rodičov, pedagógov, zamestnancov, odborníkov v rôznych pracovných sférach a oblastiach. Vytvárať partnerstvá, nadväzovať nové kontakty, spoluprácu a spoznávať nových ľudí.  Ďakujeme, že ste boli súčasťou nášho DŇA OTVORENÝCH DVERÍ. Tešíme sa na ďalšie stretnutia s Vami.

          Autorka príspevku: Mgr. Veronika Fidermáková
          Autori fotografií: Kolektív ŠZŠ sv. Anny

        • [16.05.2023] Pohybom k zdraviu

        • Pohyb je primárnym spôsobom prevencie telesného i duševného zdravia pre malých aj veľkých. Dodáva nám energiu a vyvoláva pocity radosti. Po úspešnom nadviazaní spolupráce s okresným riaditeľstvom Policajného zboru Stará Ľubovňa máme pravidelne k dispozícii telocvičňu, ktorú s obľubou aktívne využívame. Rovnako tomu bolo i tento utorok, ktorý sme venovali oslave svetového dňa „Pohybom k zdraviu“. Pri tejto príležitosti sme zorganizovali loptové hry, pri ktorých žiaci využili možnosť naplno prejaviť svoju hravosť, súťaživosť, no najmä schopnosť fungovať ako jeden tím. Pohybové aktivity, či už s pomocou alebo samostatne, všetci zvládli. Opäť sme sa presvedčili, že sme tu jeden pre druhého a nech robíme čokoľvek, spoločne to vždy zvládneme.

          Autorka príspevku: Mgr. Lenka Miklušová
          Autorka fotografií: Bc. Alica Priščáková, Mgr. Lucia Halčišáková

        • [15.05.2023] Deň matiek

        • Druhá májová nedeľa už obvykle patrí všetkým mamám. Tento deň je oslavovaný v rôzne dni na mnohých miestach po celom svete. Myšlienka však ostáva stále rovnaká – vzdať úctu  matkám a materstvu. Aj naši žiaci počas vyučovania tvorili, a výrobkami potešili svoje mamičky. Darovali im rôzne kytičky, srdiečka či ďakovné odkazy. Aj keď nie každé dieťa dokáže svoju vďaku vyjadriť slovami, pocit bezpodmienečnej lásky a prijatia ostáva stále rovnaký.     

          Autorka príspevku: Bc. Alica Priščáková
          Autorka videa: Bc. Alica Priščáková

        • [05.05.2023] Deň školy

        • Skúsenosť je učiteľom všetkých vecí.“ ( Gaius Julius Ceasar) Takto nejako sme prežili aj Deň našej školy. Spolu s klientmi sociálnych služieb Domu sv. Anny a v spolupráci s Ľubovnianskym múzeom sme prežili deň plný zážitkového učenia. Pracovníci skanzenu v Starej Ľubovni nám priblížili život našich predkov v podhradí krásneho hradu. Tak ako naši predkovia, tak aj my sme začali deň liturgiou v starobylom drevenom  Chráme Michala archanjela. Po liturgii sme sa posilnili chutným občerstvením. Následne nám pracovníci skanzenu priblížili deň našich predkov, ktorý spočíval v obrábaní pôdy, starostlivosti o zvieratá a spracovaní všetkého čo im zem darovala. Všetci sme si uvedomili, že život našich predkov bol síce ťažký, ale omnoho zaujímavejší. Počas dňa sme prežili kopec pekných chvíľ, ktoré by nám nedokázali sprostredkovať žiadne výdobytky 21. storočia.

          Autor príspevku: Mgr. Lukáš Maček
          Autor fotografií:  Mgr. Lucia Halčišáková